1+1 VE STÜDYO DAİRELER NEDEN TERCİH EDİLİYOR ?


1+1 ve stüdyo daire kullanımı neden giderek yoğunlaşıyor?



Metropol hayatı birçok yaptırımı da beraberinde getiriyor. Türkiye’de büyük şehirlerde başlayan 1+1 ve stüdyo daire kullanımı, sanayi ve ticaretin gelişmesiyle doğru orantılı olarak diğer şehirlerde de giderek artıyor.
Çekirdek ailenin bağlarını koparması ve aileyle birlikte yaşama geleneğinin etkisini kaybetmeye başlamasıyla birlikte, ekonomik sebeplere de bağlı olarak küçük daireler tercih edilmeye başlandı. Günümüzde solo yaşam diye de bahsedilen bu hayat tarzıyla küçük evlerde, az nüfuslu aileler yaşıyor hatta bazen ofis ve ev ihtiyaçları aynı çatı altında karşılanıyor. Buna bağlı olarak, kira, aidat, yol parası, elektrik, su ve doğalgaz faturaları da hafifliyor.
Temel olarak ekonomik nedenlere bağlı gibi gözüken bu küçük dairelere yatırım, artık tercih olmaya başladı. Az vakitte çok iş halletmeye alışan ve bu şekilde yaşayan şehirli insanlar, küçük metrekarelerle mutlu oluyor ve kendi tercihleri olarak, ekonomik olarak bir yetersizlikleri bulunmasa dahi küçük dairelere yatırım yapabiliyorlar. Yani aynı fiyata 2+1 ya da 3+1 daire bulabilme imkânı da varken, birçok yatırımcı rezidans ve concierge hizmetlerinden faydalanabilmek ve daha lüks yaşamak için de 1+1 ve stüdyo daireleri tercih edebiliyor.
Şehirli insanın en büyük sorunlarına adeta bir hafifletici olarak üretilen bu tarz yapılar, yoğun çalışan, yalnız yaşayan, çocuksuz ya da tek çocuklu aileleri cezp ediyor. Bu sebeplerle son yıllarda bu küçük metrekareli,  1+1 ya da stüdyo dairelere yönelimler artıyor.
Yatırımcının bu ihtiyacını gören proje ve gayrimenkul üreticileri de bu hedefe hizmet vermeye başladılar. Son dönemde hayata geçirilen projelerin hemen hepsinde 1+1, 1+0 ve stüdyo daireler mevcut. Yine aynı şekilde büyük metrekarelere, güzel bir şehir manzarasına sahip olan elitist dairelerde bile milyon dolarlar ödenerek 1+1 ve stüdyo daireler tercih edilebiliyor.
Büyük şehirlere belli bir süreliğine tayin olan memurların da hem kira ödememek hem de görev süresi sonunda alımlarından kar etmek için de bu tarz daireleri tercih ettiği gözlemleniyor. Aynı zamanda öğrenciler için de vazgeçilmez olan küçük metrekareli daireler, ekonomik olarak da kolaylık sağlayabiliyor.
Ayrıca bu tip küçük dairelerin daha hızlı prim yapması, ikinci el piyasada daha kolay alınıp satılmasını sağlıyor. Yani daireler masraflarını daha kısa sürede sübvanse edebiliyor. Bu da el değiştirme yapmayı düşünen yatırımcının para hareketini hızlandıracağından daha cazip geliyor.
Büyükşehirlerde daha yaygın görülen ve tercih edilen 1+1 ve stüdyo daireler birçok farklı kesime de hitap ediyor. Özellikle üniversitelere yakın yerlerdeki 1+1 ve 1+0 daireler öğrenciler tarafından tercih ediliyor. Şehrin merkezi yerlerindeki ya da havaalanlarına yakın yerlerdeki küçük daireleri ise işadamları daha sık kullanıyor. Misafirlerini otelde ağırlamak istemeyen firmalar genelde bu tip daireleri alıp misafirhane olarak değerlendirmeyi tercih ediyor. Aynı zamanda ofis ve toplantı mekânları olarak da kullanılabiliyor.
İstanbulİzmirAnkaraBursa gibi büyükşehirlerde daha sık rastlanan 1+1 ve stüdyo daireler artık diğer şehirlere de sıçramaya başladı. Yeni üretilen gayrimenkul projelerinde birçok ilde bu tarz dairelerle karşılaşmak mümkün.
Bengü Öner - Milliyet


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder